Image
 • Hoe ziet jouw ideale werkschema eruit?
 • Los van het feit dat mensen op output gestuurd worden is die output wel voor een deel afhankelijk van samenwerking met collega’s. Ze zullen dus ergens in elkaars werkschema moeten passen. Dat betekent niet dat iedereen van half 9 tot 5 moet werken, maar dat er wel genoeg overlap is in de agenda’s om samen te werken. Ideale kandidaten hebben een duidelijk plan voor hoe ze omgaan met afleiding en zelf verschillende taken uitvoeren. Afhankelijk van de omvang van hun werk, kan het hebben van een transparante planning essentieel zijn voor teamprojecten. Zijn ze bereid om hun (on)beschikbaarheid openlijk te delen?

 • Wat ga je missen aan het werken op een kantoor?
 • Als ze nog nooit eerder op afstand hebben gewerkt, wil je weten in hoeverre mensen anderen nodig hebben. Vaak ontdekken nieuwe thuis werkers dat hun ideale werkschema een hybride werkschema is. Een aantal dagen op kantoor in combinatie met een aantal dagen thuis. Het is het beste om dit te herkennen voordat ze zich in een volledig thuiswerk rol manoevreren.

 • Hoe ziet jouw ideale werkschema eruit?
 • Hoe zou je jouw communicatiestijl omschrijven?
  Thuiswerkers moeten sterke communicatoren zijn om effectief te werken. Zoek dus uit wat de communicatiestijl van iemand is. Zijn het Whatsapp en Signal verslaafden, of bellen ze meteen als ze vragen hebben? Ongeacht hun keuze is het belangrijk om te ontdekken of iemand het belang van communicatie in ziet en weet wanneer zij/ hij welk communicatiemiddel gebruikt. Ze moeten ook comfortabel kunnen communiceren via verschillende platforms en media. De meeste teams gebruiken meerdere apps, zoals Slack, Zoom, e-mail, chat en meer. Als ze antwoorden dat ze een hekel hebben aan videobellen, maar je team sterk afhankelijk is van visuele samenwerkingen is dat goed om vooraf te weten.

 • Waarom spreekt thuiswerken jou aan?
 • Bijna iedereen wil flexibiliteit op de werkplek, maar de redenen hiervoor kunnen per medewerker verschillen. Misschien ontdek je dat je nummer 1 kandidaat de echtgenoot is van een expat en regelmatig moet verhuizen. Een andere kan een moeder zijn die weer aan het werk wil, maar thuis wil werken om voor haar gezin te zorgen. Als je begrijpt waarom iemand thuis wil werken, heb je meer begrip van de situatie. Degenen die werken op afstand hebben gekoppeld aan professionele lange termijn doelen, hebben de meeste kans om te slagen, omdat ze niet alleen de voordelen van op afstand werken hebben geanalyseerd, maar ook hoe deze rol past in hun algemene loopbaanontwikkelingsplan.

 • Hoe bewaak je jouw grenzen tussen werk en privé?
 • Zonder de mogelijkheid om het werk op kantoor achter te laten, kan het voor sommige teamleden een uitdaging zijn om duidelijke grenzen aan te geven. Het gaat niet alleen om het tijd maken voor de lunch en andere (korte) pauzes maar ook wanneer ’s avonds of in het weekend werken. Een ander punt van zorg is de neiging om minder vaak naar buiten te gaan, wat niet goed is voor hun gezondheid en productiviteit. Het is goed dit soort zaken te weten om zo burn-out klachten te voorkomen.

 • Waar ga je je werkplek inrichten?
 • Niet elke werknemer zal een thuiskantoor hebben, maar de realiteit is dat ze een plan nodig hebben dat rekening houdt met mogelijke uitdagingen. Werken ze aan de keukentafel of hebben ze een eigen kantoorruimte? Werken ze graag buiten? Als de rol een veilige verbinding met een headset en een grote monitor vereist, zal dat niet goed passen. Hoe zit het met anderen in huis? Als uw bedrijf met gevoelige informatie werkt, werkt dit mogelijk niet, dus moeten ze hun plan B overwegen.

 • Heb je eerdere werkervaring op afstand?
 • Hoewel het geen dealbreaker hoeft te zijn wanneer iemand geen werkervaring op afstand heeft, is het ideaal als ze dat wel hebben. Als iemand al ervaring heeft met thuis werken, dan kennen ze de ins en outs van thuiswerken. Ze begrijpen de noodzaak om zichzelf te managen, proactief te zijn in communicatie en gefocust te blijven.