Image

Het lijkt een beeld dat ontstaat doordat hogere managers en directeuren het niet vertrouwen, dat thuis werken. Dat terwijl werken op afstand ons werk en privéleven aanzienlijk eenvoudiger en evenwichtiger heeft gemaakt. Terwijl de cijfers toch in het voordeel zijn van de thuiswerkers: we eten gezonder, drinken minder alcohol en sporten regelmatiger (en vooral meer). En… we eten ‘s avonds samen weer eens met partner en de kinderen. Met andere woorden: we hebben een leven.

Waarom terug naar kantoor komen als het zo goed leek te gaan? Waarom terugkeren naar dagen met woon-werkverkeer, tanken met belachelijke benzineprijzen terwijl de aarde opwarmt, slechte koffie (ok, niet altijd) en overbelasting? Het echte werk zelf zag veel verbeteringen tijdens het thuiswerken-tijdperk. Daarnaast heeft het thuiswerken het geluk en de efficiëntie van velen vergroot, wat zowel werknemers als hun werkgevers ten goede komt. De eis om terug te keren naar kantoor belemmert wat voor velen een kans op groei en verbetering was. Er is de afgelopen twee jaar zoveel veranderd dat het ontvangen van de e-mail "terug naar kantoor" voelt als een motie van wantrouwen.

Ik heb de afgelopen weken verschillende mensen hierover gesproken. Geen van hen kon met overtuigende argumenten komen voor een volledige terugkeer naar het kantoorbeleid. Dat betekent trouwens ook weer niet dat er geen argumenten zijn voor een gedeeltelijke terugkeer naar kantoor. Voor sommige werkzaamheden is elkaar live in de ogen kijken echt productiever. Voor een brainstorm, het vergroten van onderling vertrouwen of teambuilding is het misschien beter als je mekaar echt in de ogen kunt kijken. En nog belangrijker, we zijn sociale dieren. We gedijen bij menselijk contact. En, eerlijk is eerlijk, velen van ons moeten soms ook even weg bij echtgenoten, kinderen en huisdieren.

Maar werknemers hebben laten zien dat ze hun werk goed doen, onafhankelijk van waar ze zijn. Ze hoeven niet op alles te worden gecontroleerd. Voor de echte control freaks is er trackingsoftware waarmee je je werknemers kunt volgen (al is dat een heel slecht idee). Teams kunnen hun werk prima op afstand doen en doen dat ook nog efficiënt en effectief. We zijn echt in een nieuw tijdperk aangekomen.

Als we fysiek terugkomen op een werkplek, moeten we terugkomen met een duidelijk doel, een beter tijdbeheerschema en moderne werkplekontwerpen. Er was een pandemie voor nodig voordat we leerden hoe we ons werk anders konden doen, en werknemers waren over het algemeen blij met die veranderingen. Managers zouden moeten luisteren naar hun medewerkers en hun mond opentrekken tegen directeuren die terug willen naar het oude. Dat is niet alleen in het belang van de medewerkers, maar ook van de onderneming zelf.