Image

Wat is bore-out? Bore-out is chronische verveling. Een aantal factoren kan chronische verveling veroorzaken, waaronder het werken in een saaie omgeving of wanneer echte uitdaging uitblijven. Maar wat je echt voelt is zinloosheid: de ervaring dat je werk niet echt een doel heeft, dat het geen zin heeft en nergens aan bijdraagt. Het heeft 3 aspecten: je gaat je vreselijk vervelen, je hebt een groeicrisis en je hebt een betekeniscrisis. Het heeft ook een chronisch karakter. Iedereen verveelt zich af en toe wel eens, dat is soms zelfs gezond want het maakt je creatief. Maar als je elke dag deze ervaringen hebt, dan is het tijd om eens om je heen te gaan kijken.

De gevolgen van bore-out zijn wel anders dan bij een burn-out. Veel professionals zijn terughoudend het te bespreken met managers. Soms omdat het werk comfortabel voelt, veel mensen met een bore-out hebben hun werk immers snel af, wat comfortabeler lijkt dan het daadwerkelijk is. Daarnaast zitten veel professionals financieel ook comfortabel, de gouden handboeien. Als je veel geld verdient met saai werk, dan lijkt het zoeken naar nieuw werk alsof het ene kwaad wordt ingeruild voor het andere en dan kiezen veel mensen voor het geld.

Als je denkt dat je richting een bore-out beweegt (fysiek of mentaal), is het misschien waardevol om jezelf af te vragen hoe je je carrièrepad zou kunnen ombuigen naar iets dat gezonder voor je is. Vraag advies aan mentoren, loopbaanadviseurs of vrienden en familie. Leg je benen op tafel, staar uit het raam (je hebt immers tijd over) en vind perspectief. Ga erop uit, zoek naar een recruiter (zoals ons), start een bedrijf, ga iets nieuws doen! Bore-out kan een overgang naar iets anders markeren: een heel andere carrière, of een andere rol in de organisatie.

Maar het leidt er vooral toe dat je weer nu ziet in je werk, dat je iets bij draagt en dat je je werkdagen met plezier vult.