We hebben allemaal wel een trekje neurodiversiteit
Ooit werden verlaagde trottoirbanden ontworpen om de wereld toegankelijker te maken voor mensen in rolstoelen. Het doel was simpel: fysieke obstakels wegnemen. Wat niemand destijds verwachtte, was dat deze aanpassing ook anderen zou helpen. Nu profiteren ouders met kinderwagens, reizigers met koffers, fietsers en ouderen met rollators ervan. Een oplossing voor een specifieke groep is uitgegroeid tot een universeel voordeel.
Hetzelfde principe geldt voor aanpassingen in de werkomgeving die zijn ontworpen met neurodiverse medewerkers in gedachten. Denk aan stille werkruimtes, visuele hulpmiddelen, flexibele werktijden en duidelijke communicatie. Hoewel deze aanpassingen bedoeld zijn om mensen met kenmerken van ADHD, autisme of dyslexie te ondersteunen, bieden ze ook waarde voor neurotypische collega’s.
Iedereen bevindt zich ergens binnen deze variatie, van subtiele verschillen tot meer uitgesproken kenmerken
Zo helpen flexibele werktijden bij het verbeteren van de werk-privébalans voor iedereen, terwijl heldere richtlijnen en gestructureerde communicatie zorgen voor meer efficiëntie en minder misverstanden. Inclusieve aanpassingen creëren een werkomgeving waarin iedereen beter functioneert en samenwerkt.
Een voorbeeld hiervan is ABN AMRO, waar stille werkruimtes en visuele communicatietools zijn geïntroduceerd om neurodiverse medewerkers te ondersteunen. Deze aanpassingen blijken ook neurotypische collega’s te helpen, bijvoorbeeld bij het reduceren van afleiding of het verduidelijken van processen.
Net zoals verlaagde stoepen een oplossing waren voor een specifieke groep maar universele voordelen brachten, bieden aanpassingen voor neurodiversiteit bredere voordelen. Ze maken werkplekken toegankelijker, productiever en aangenamer voor iedereen. Inclusieve aanpassingen versterken niet alleen het welzijn van neurodiverse medewerkers, maar vergroten ook de effectiviteit en tevredenheid van het hele team. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken – voor iedereen.
Wat goed is voor enkelen, kan een zegen zijn voor velen.
PS: Overigens goed om te benadrukken: neurodiversiteit omvat een breed scala aan manieren waarop mensen denken, leren en de wereld ervaren. Iedereen bevindt zich ergens binnen deze variatie, van subtiele verschillen tot meer uitgesproken kenmerken. Ieder individu is uniek in hoe zij informatie verwerken en reageren op hun omgeving. We hebben allemaal wel een trekje neurodiversiteit….
Weergaven: 0