Image

Bij het nadenken over een carrièrewissel richten we ons vaak sterk op wat we missen aan vaardigheden en ervaring. De meest succesvolle carrièrewisselaars richten zich echter ook op wat ze al meebrengen - en hoe die bestaande vaardigheden kunnen worden ingezet in hun nieuwe, ogenschijnlijk niet-gerelateerde carrière.

Terwijl je nieuwe vaardigheden leert voor je nieuwe carrière, neem de tijd om te reflecteren op je vorige ervaring. Hoe kunnen je huidige of vorige rollen je uitrusten voor je toekomstige carrière? Bijvoorbeeld, als je een leraar bent die overstapt naar een carrière in marketing, ben je al bekend met het belang van het afstemmen van je inhoud op specifieke doelgroepen.

Als je een klantenservicemedewerker bent die overstapt naar een carrière in UX, ben je al een expert in het plaatsen van de gebruiker op de eerste plaats. Als je een marketeer bent die zich omschoolt tot data-analist, heb je waarschijnlijk al met enkele fundamentele analysetools en -technieken gewerkt.

Deze stap is belangrijk omdat het je helpt zowel de waarde die je kunt brengen aan je nieuwe carrière te begrijpen als te demonstreren. Je voelt misschien alsof je vanaf nul begint, maar in werkelijkheid breng je veel overdraagbare vaardigheden met je mee.

Benadruk deze vaardigheden in je cv, sollicitatiebrieven, je persoonlijke website of portfolio, je LinkedIn-profiel en tijdens sollicitatiegesprekken - het zal je helpen een sterk argument op te bouwen voor waarom je een uitstekende kandidaat bent!