Image

Zodra je je volgende carrièrestap hebt bedacht, kun je concrete stappen ondernemen om deze te realiseren.

Ongeacht het carrièrepad dat je hebt gekozen, zul je bepaalde branche- en functie-specifieke vaardigheden moeten beheersen. Dit omvat het leren van branche-tools, het begrijpen van fundamentele principes en processen, en het vertrouwd raken met specifieke terminologie.

Je kunt beginnen met zelfstandig leren, zoals:

- Lezen over het veld via blogs en boeken
- Luisteren naar branchepodcasts
- Het uitproberen van tools en software waar mogelijk
- Het volgen van YouTube-tutorials (als je in een hands-on branche zoals design of webontwikkeling stapt)

Als je echter naar een volledig nieuw veld gaat, is de meest effectieve route om een gestructureerd leerpad te volgen. Afhankelijk van de branche waarin je terechtkomt, kan dit de vorm hebben van een traditionele universiteits- of universiteitsopleiding, een online cursus of bootcamp, of een beroepsopleiding.

Bij het kiezen van een cursus of kwalificatie zijn er bepaalde factoren waarmee je rekening moet houden:

- Vereist je nieuwe carrièrerichting een specifieke kwalificatie of accreditatie? Voor sommige vakgebieden zijn er verschillende cursussen en kwalificaties die je in de branche kunnen brengen. Voor andere wordt alleen een specifieke accreditatie erkend, zoals APA-geaccrediteerde programma's voor psychologen. Doe je onderzoek voordat je tijd en geld investeert in een cursus.
- Hoeveel tijd kun je besteden aan het leren van nieuwe vaardigheden? Als je van plan bent om te werken terwijl je nieuwe vaardigheden leert voor je carrièrewissel, wil je misschien een flexibele cursus of kwalificatie overwegen. Als je bereid en in staat bent om fulltime aan de slag te gaan, kun je iets intensievers overwegen. Denk aan je schema voordat je je aanmeldt.
- Hoe ga je je opleiding financieren? Afhankelijk van waar je woont, kan een cursus of kwalificatie geld kosten. Plan vooruit wat betreft hoe je je studies zult financieren en onderzoek je opties wat betreft beurzen, subsidies, inkomensafhankelijke overeenkomsten, leningen en betalingsregelingen.

Eenmaal de logistiek hebt uitgezocht, moet je gekozen cursus je voorzien van een gestructureerde, branche-erkende aanpak om de vaardigheden te leren die je nodig hebt om te slagen in je nieuwe vakgebied.