Image

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan - maar als je een mentor kunt vinden, zullen de voordelen eindeloos zijn. Mentorship is waardevol voor iedereen op elk moment in hun carrière, en vooral voor carrièrewisselaars die zich in een onbekend veld bevinden.

Een mentor kan first-hand inzicht bieden in je nieuwe branche, samen met algemeen carrière-advies. Ze kunnen feedback geven op je werk, vooral als je in een branche komt waarin je een portfolio moet hebben. Een mentor kan je helpen je netwerk te laten groeien en je mogelijk aanbevelen voor vacatures.

Dus waar en hoe kun je een mentor vinden? Als je een cursus of programma volgt als onderdeel van je carrièrewissel, zoek er dan een die je koppelt aan een mentor. Vaak worden cursussen specifiek ontworpen met het oog op een carrièrewissel, en daarbij wordt mentorship in de dienst ingebouwd, waardoor je volop de gelegenheid krijgt om te leren van branchekenners.

Anders moet je een meer proactieve benadering volgen. Als je al aanwezig bent op LinkedIn, maak dan verbinding met mensen in je nieuwe branche en kijk of ze geïnteresseerd zouden zijn in een kort gesprek, of zelfs in een paar woorden uitwisselen via e-mail.

Zorg ervoor dat je jezelf introduceert en duidelijk aangeeft waarom je contact met hen opneemt - wat hoop je dat ze je kunnen helpen? Zijn er specifieke vragen die je wilt stellen, of advies dat je hoopt te krijgen?

Een andere (misschien meer organische) manier om een mentor te vinden, is door te netwerken. Bezoek branchemeetings, zowel online als persoonlijk, en leg op die manier contacten. Je kunt meer leren over hoe je een mentor kunt vinden in deze gids.