Image Caption
Image

Stap 2: Identificeer Gebieden voor Groei en Ontwikkeling

Bij het kiezen van een carrièrepad gaat het niet alleen om het vinden van een carrière die aansluit bij je huidige sterke punten. Dat is eigenlijk een zeer beperkte benadering. Je wilt ook je potentieel om nieuwe sterke punten te ontwikkelen identificeren en benutten. Deze stap gaat dus over reflecteren op nieuwe vaardigheden die je zou willen verwerven en potentiële groeigebieden.

Denk aan het volgende:

- Zijn er specifieke harde vaardigheden die je altijd al hebt willen ontwikkelen, als je maar de tijd en de middelen had? Bijvoorbeeld, ik ben een schrijver, maar ik heb altijd gedacht dat het geweldig zou zijn om te leren coderen. Ik heb geen plannen om een webontwikkelaar te worden, maar misschien wijst dit op een verlangen om mijn probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen.
- Kun je situaties of gelegenheden bedenken waarin je wenste dat je iets beter of anders had aangepakt? Bijvoorbeeld, heb je onlangs ruzie gehad met iemand en wou je dat je duidelijker had gecommuniceerd in de aanloop? Zou je je eigen leven gemakkelijker hebben kunnen maken als je beter georganiseerd was geweest als student? Zie je echte waarde in het kunnen analyseren van gegevens, maar vind je de realiteit nogal angstaanjagend? Bij elk voorbeeld dat je bedenkt, overweeg welke vaardigheden (zacht of hard) je kunt ontwikkelen op basis van je reflectie.
- Hoe kun je je bestaande sterke punten ontwikkelen? Kijk terug naar je lijst van sterke punten uit stap één. Is er iets dat verder ontwikkeld kan worden? Hoe kun je je kernsterkten verbeteren en in de praktijk brengen? Je kunt je sterke punten beschouwen als spieren die regelmatig moeten worden gebruikt. Bedenk nieuwe, creatieve manieren om je sterke punten toe te passen en gebruik dit om gebieden voor ontwikkeling te identificeren.

Terwijl je deze oefening voltooit, zul je duidelijke gebieden voor groei en ontwikkeling zien opkomen. Noteer deze en houd ze in gedachten; ze zullen je leiden bij het bepalen waar je je inspanningen wilt richten voor leren, training en het nastreven van een nieuw carrièrepad.