Image

Bij het plannen voor de toekomst is het nuttig om te leren van het verleden. Kijk terug op je carrière tot nu toe en denk na over wat je het leukst vond, evenals de aspecten die je graag achter je wilt laten. Als je geen eerdere carrière hebt om op terug te kijken, richt je dan op je studie of je leven in het algemeen.

Je kunt eenvoudig een lijst maken van "likes" en "dislikes," of je kunt de volgende vragen gebruiken om je te helpen:

- Zo zou ik mijn ideale werkdag beschrijven...
- Ik werk het beste in een omgeving die...
- De drie dingen die ik het meest genoot (of geniet) van mijn huidige/vorige baan zijn...
- Ik voel me het meest tevreden op het werk wanneer...
- Zo zou ik een verschrikkelijke werkdag beschrijven...
- Ik heb moeite om te werken in een omgeving die...
- De drie dingen die ik het minst genoot (of geniet) van mijn huidige/vorige baan zijn...
- Ik voel me gefrustreerd op het werk wanneer...

Schrijf vrijuit op en noteer wat er in je opkomt. Er is geen goed of fout antwoord of formaat hier - het doel is om actief na te denken over je voorkeuren en afkeuren als het om werk en je carrière gaat.

Je kunt jezelf verrassen met wat naar boven komt! Natuurlijk is dit allemaal nuttige informatie om bij de hand te hebben bij het kiezen van je volgende carrièrestap.