Deepfake sollicitaties: dit is hoe je controleert of iemand ‘echt’ is
Online sollicitaties maken het makkelijker voor zowel de sollicitant als voor de potentiele werkgever. Maar er zitten ook nadelen aan. Criminelen gebruiken deepfake-videotechnologie om een identiteit te vervalsen in live online sollicitatiegesprekken. Er is een echter een vrij gemakkelijke manier om een deepfake te herkennen: vraag de persoon gewoon om zijn gezicht opzij te draaien.
Weergaven: 0
Deepfake AI-technologien zijn relatief goed in het recreëren van front-on weergaven van een gezicht, maar zijn minder goed profielweergaven van de zijkant van een gezicht. Het zou ook kunnen door deelnemers te laten hoesten of te laten niezen. De zijprofielcontrole is echter een makkelijkere en charmantere manier om te controleren of je met de echte deelnemers spreekt. De deepfake profielweergave mislukt vanwege een gebrek aan trainingsgegevens van goede kwaliteit over het profiel, waardoor het deepfake-model veel moet verzinnen of "inschilderen" over wat er ontbreekt.
Deepfakes (of synthetische AI) staat al tijdje op de radar als een potentiële identiteitsbedreiging. Sinds juni is er (vooral nog in de VS) een toename van het gebruik van deepfake audio en video bij online sollicitatiegesprekken. Het gaat hierbij voor de duidelijkheid niet alleen om tech-vacatures die het doelwit zijn.
Banken gebruiken deze technologie al voor online openen van nieuwe bankrekeningen. Het succes van deze (deels) geautomatiseerde software staat of valt echter met een volledige 90 graden draai van het gezicht. Vraag dus ook bij een ‘live’ test om de sollicitant zijn gezicht 90 graden te laten draaien. Een andere handige manier om een te testen is door de deelnemer met de handen te laten zwaaien. Vraag in dat gevoel om de videodeelnemer te vragen met zijn handen voor zijn gezicht te zwaaien. Het verstoort het model en onthult latentie- en kwaliteitsproblemen met de positie over het deepfake-gezicht.