Image
 • De opkomst van mobiele BI
 • Het beschikbaar stellen van de juiste informatie op mobiel verhoogt het rendement en efficiëntie van medewerkers in de organisatie. Hierdoor zijn zij accurater en sneller wat weer leidt tot meer tijd voor andere taken. Het is belangrijk dat er meer aandacht gaat naar mobile BI omdat dit steeds belanger wordt voor professionals. Professionals willen snel en makkelijk toegang tot relevante informatie over klanten, (complexe) producten en de prestaties van klanten, leveranciers en collega’s.

 • De opkomst van het visuele data discovery platform
 • Visuele data discovery tools maken self service voor eindgebruikers mogelijk. De gebruiker kan nu gebruik maken van drag and drop functionaliteit, waarbij het niet langer nodig is om aanpassingen te maken in code. Dit maakt dat iedereen inzicht kan krijgen in de data en eigen analyses kan maken. Hierdoor is het mogelijk om sneller betere beslissingen te maken.

 • De opkomst van serverloze BI
 • De opkomst van serverloze BI. Een serverloze aanpak vereenvoudigt de weg van een organisatie naar data-driven Business Intelligence. Serverless is een breed en polymorf, en het evolueert snel. Als term wordt het veel gebruikt, maar vaak anders en soms ook niet goed begrepen. Met serverless bedoelen we hier als de mogelijkheid om applicaties en diensten te draaien zonder de onderliggende infrastructuur te hoeven beheren, en een “buy-not-build” benadering te gebruiken voor diensten die gecommoditiseerd zijn.

 • De opkomst van embedded BI
 • Embedded BI brengt de kracht van BI rechtstreeks in het bestaande gebruikerservaring van een applicatie, waardoor gebruikers of klanten rijkere context en verse informatie binnen de operationele applicaties die ze al weten. Deze invoeging van BI binnen operationele of maatwerk applicaties die dagelijks worden gebruikt, verhoogt de adoptie door gebruikers en maakt applicaties waardevoller dan traditionele BI of analytics. Deze adoptie zorgt voor data voor het grijpen van gebruikers en leidt tot betere inzichten en slimme acties op basis van deze gegevens.”

 • De opkomst van deep machine learning
 • Deep learning is een subset van machine learning. Deep learning is in wezen een neuraal netwerk met meerdere lagen. Deze neurale netwerken trachten het gedrag van het menselijk brein te simuleren en stellen het in staat te “leren” van grote hoeveelheden gegevens. Hoewel een neuraal netwerk met één enkele laag nog steeds bij benadering voorspellingen kan doen, kunnen extra verborgen lagen helpen om de nauwkeurigheid te optimaliseren en te verfijnen.

 • Tot slot:
 • De ontwikkelingen van BI lijken zich kortom te richten op de gebruiker. Verschillende modules, interfaces en mogelijkheden om BI-processen te integreren worden meer en meer gebruikelijk. Voor organisaties is het een goede ontwikkeling dat end user invloed krijgt en intelligente resultaten kan presenteren die zeggen waar ze toe gaan doen. Wat die ontwikkelingen van BI in het Nederlands betekenen? Dat het niet de vraag is waar je BI gebruikt, maar hoe je gebruik maakt van bovenstaande snelle, slimmere en intelligentere ontwikkelingen.