Image
 • Wat is Business Intelligence?
 • Business intelligence (BI) is het verwerken van data om inzichten te krijgen in het bedrijf en de markt. Deze inzichten zijn nuttig bij het nemen van beslissingen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is deze data niet alleen voor grootschalige bedrijven. BI helpt u uw bedrijf te laten groeien. Je kunt dit op verschillende manieren doen, zoals:

  - Bepalen welke producten het best verkopen
  - Identificeren welke klanten uw bedrijf meestal gebruiken
  - Ontdekken welke regio’s het beste presteren en waar u zich op moet richten
  - Welke producten in een (digitaal) winkelmandje achterblijven

 • Voordelen van Business Intelligence
 • Onderzoek heeft aangetoond dat door de invoering van BI tools organisaties productiever werden. Het is een middel om snellere en betere beslissingen te nemen, waardoor er minder tijd en geld verloren gaat. Het gebruik van BI leidt tot meer verkopen, hogere marges en lagere kosten. Business Intelligence voorziet in de behoefte aan samenhangend inzicht in bedrijfsprocessen, zodat men sneller kan inspelen op veranderingen die zich voordoen binnen een bedrijf of organisatie. Daarnaast is het relatief goedkoop om een start mee te maken en kun je met de winsten die je boekt telkens meer investeren in de opschaling van BI. Het heeft een (mogelijk) korte terugverdientijd mits je juiste kaders stelt.

 • Drie kenmerken van implementatie van BI
 • Business Intelligence kan niet zonder software. Deze software verzamelt, bewerkt en analyseert de data uit het bedrijf. BI software is als een geavanceerd Excel bestand, maar dan in de cloud. Overal toegankelijk, altijd beschikbaar en voor iedereen te gebruiken. Maar er is meer dan alleen het gebruiksgemak. BI software biedt tal van mogelijkheden waarmee je de data kan inzetten voor jouw bedrijf. Hieronder worden drie kenmerken behandeld van volledige BI software die ervoor zorgt dat alles gaat zoals het hoort te gaan.

  BI software wordt onderverdeeld in drie categorieën: rapportage, analysis en predictive analyses.

 • Rapportage
 • In een BI rapport wordt de gegevens op een zo efficiënt mogelijke manier weergegeven. Het bevat meestal beschrijvende statistieken en grafieken die uit de data zijn gegenereerd. Het doel van een rapport is om op één pagina de belangrijkste informatie op te noemen en overzichtelijk te presenteren.

 • Analysis
 • Het analyseren van data draait om het beter begrijpen van het verleden. Door een hogere mate van inzicht kan men patronen gaan herkennen in de data en kunnen voorspellingen voor de toekomst gemaakt worden door middel van het extrapoleren of interpoleren van de data.

 • Predictive analyses
 • Dit vormt de basis van het inzicht geven in nieuwe kansen en bedreigingen die zich voordoen of gaan voordoen. Dit is dus een manier om een bedrijf nog beter te laten presteren. Predictive analyses kunnen op vele manieren worden ingezet.

 • Hoe kan uw onderneming gebruik maken van BI?
 • Veel bedrijven zien de voordelen van het gebruik van Business Intelligence (BI) maar zijn niet altijd bekend met de verschillende BI-tools en wat deze in concreto voor hen kunnen betekenen. De praktische toepassing van BI is voor iedere onderneming anders. Met een grote hoeveelheid data, een steeds complexere omgeving en steeds meer specialisaties wordt het steeds belangrijker op de juiste wijze gebruik te maken van databronnen. Een juiste implementatie van BI in uw onderneming is onmisbaar om concurrentieel te kunnen blijven.

  BI houdt zich niet bezig met ‘wat’ de data zegt, het gaat erom ‘hoe’ we de data gebruiken. Het is dan ook aan de klant om te bepalen welke informatie zij willen analyseren. Binnen Business Intelligence kan men uitgaan van verschillende doelstellingen. Op basis daarvan kan men vervolgens kijken welke informatie dienstig is bij het behalen van die doelstellingen.

  De praktische toepassing van BI zorgt voor een groter rendement op bijvoorbeeld uw marketing- en verkoopinspanningen. U bent niet alleen in staat om een groter marktaandeel te veroveren, u kunt ook meer sales per medewerker realiseren. Business intelligence kan ook helpen bij het beter inspelen op de behoeften van uw klanten.