Image
  • 1. Zelfs ervaren persbureaus zijn voor de gek gehouden door deepfakes.
  • Een video van president Obama die woorden uitspreekt van komiek Jordan Peele heeft veel mensen voor de gek gehouden. En tot voor kort was de bron van een zeer realistische video waarin een CNN-anchor dingen zou zeggen die hij niet zei, onbekend. Uiteindelijk werd onthuld dat de video was gemaakt door software die werd aangedreven door kunstmatige intelligentie, bekend als “deepfakes”.

  • 2. Overheden zullen deze technologie waarschijnlijk gebruiken.
  • Door de ontwikkeling van machine learning is het nu mogelijk om op overtuigende wijze audio en video te maken die nooit echt gebeurd is. In sommige gevallen kunnen deze “deepfakes” voor positieve doeleinden worden gebruikt: stel je voor hoeveel gemakkelijker het zou zijn om een historische film te maken als je beelden had van de echte mensen die bij het verhaal betrokken waren. Maar vaak worden ze gebruikt om verkeerde informatie en verdeeldheid te verspreiden op een wereldwijde schaal. Dat is het meest verontrustende aan deepfakes, ze kunnen worden gebruikt voor kwaadaardige doeleinden, waaronder het verspreiden van desinformatie of het beïnvloeden van de publieke opinie over controversiële kwesties zoals immigratiebeleid of klimaatverandering.

  • 3. Je kunt niet alles vertrouwen wat je op het internet ziet.
  • De technologie die wordt gebruikt om deepfakes te maken, ontwikkelt zich snel, waardoor het gemakkelijker wordt om nepvideo’s te maken die echt lijken. Dit heeft geleid tot een groeiend aantal nepvideo’s die op sociale media verschijnen, vaak met politieke of andere doelen of oogmerken.

    Er wordt wel gezegd dat we een “post-truth” tijdperk zijn binnengetreden, waarin “nepnieuws” verhalen worden gecreëerd en gedeeld om mensen te misleiden met valse informatie of om een bepaald verhaal te pushen, ongeacht de feiten. Er is grote bezorgdheid dat deepfakes zullen worden gebruikt om nepvideo’s te maken van mensen die misdrijven plegen, die zich misdragen of die gênant gedrag vertonen. wat kan leiden tot onterechte be- en veroordelingen van mensen die onschuldig zijn.

  • 4. Mensen met verkeerde bedoelingen kunnen veel schade aanrichten op persoonlijke levens
  • Tegenwoordig wordt deze technologie het meest gebruikt om pornovideo’s te maken waarin de gezichten van vrouwelijke beroemdheden over de lichamen van actrices voor volwassenen worden gelegd. Maar er zijn vele andere toepassingen van deze technologie, en niet allemaal zijn ze positief. Een recent voorbeeld is een bewerkt filmpje waarin Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, leek te zeggen dat hij “totale controle” had over de gestolen gegevens van miljarden mensen. In een andere video was Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, te zien terwijl ze dronken op een persconferentie verscheen. Beide clips gingen viral op sociale mediaplatforms als YouTube en Twitter, waardoor vragen rezen over de manier waarop deepfakes moeten worden gereguleerd.

  • Tot slot
  • De opkomst van deepfake technologie kan gevaarlijk zijn als het in de verkeerde handen valt. De oorlog tegen nepnieuws, die via verschillende kanalen (waaronder sociale media) wordt verspreid, heeft een platform gecreëerd voor deepfake-technologie die uiteindelijk kan worden ingezet als wapen tegen politieke en publieke figuren. Hoewel de mate van schade afhangt van waar en hoe deepfakes worden gebruikt, is het een bedreiging die serieus moet worden genomen. De omvang van dit probleem zal nog moeten blijken naarmate het groeit en zich ontwikkelt.